Programmeermethoden
Werkcollege 5: Op papier I en Tweede opgave II

Het vijfde werkcollege van het vak Programmeermethoden vindt plaats in de week van 30 september tot en met 4 oktober 2024. Doe het thuis: de universiteit is op 3 en 4 oktober gesloten in verband met Leidens ontzet.

Voorbereiding

Als voorkennis wordt bekend verondersteld:

En kijk de video van een kwartier over de opgave.

Het eigenlijke werkcollege

Maak deze week thuis van deze A4: De antwoorden zijn hier te vinden.

Doe nu achtereenvolgens thuis deze opdrachten, die van alles met de tweede programmeeropgave te maken hebben.

  1. Het vierde werkcollege was om er een beetje in te komen. Nu de opgave, waarvoor je het vorige werkcollege goed kunt gebruiken. Verander steeds weinig aan je programma. In het bijzonder, voeg geen get's (en put's) meer toe! Voorlopig nog niet doen: filenamen kiezen.
  2. Hint: alleen een paar eenvoudige "eigenschappen" zijn nodig, zoals later "wat was het vorige karakter?", en: "wat is de getalswaarde van het getal tot nu toe (vaak 0)?".
  3. Maak een eenvoudige testfile met een paar regels. Gebruik voorlopig deze file voor het testen.
  4. Maak het "commentaar verwijderen". Tip: gebruik een Boolese variabele incommentaar. En druk een / (``slash'') niet meteen af als je deze ziet.
  5. Gaat het goed met de regelovergangen?
  6. Maak het inspringen in orde.
  7. Zijn de accolades goed "gepaard"?
    ===== Zorg ervoor dat je het bovenstaande grotendeels rond 4 oktober af hebt!=====
  8. Doe het Lychrel-gebeuren. Dit heeft eigenlijk niets te maken met het bovenstaande, en kan er eenvoudig bij worden gemaakt. Gebruik de technieken van de eerste punten betreffende files van het vierde werkcollege. Zorg er dus eerst voor dat de getallen uit de te coderen file één voor één op het scherm worden afgedrukt (als int).
  9. Schrijf een functie die de Lychrel-eigenschap controleert. Let in de buurt van het omkeren en van het optellen op "overflow", denk aan INT_MAX!
  10. Drieletterwoorden herkend? Let op hoofdletters en kleine letters.
  11. Gebruik alle testfiles om te controleren of het programma correct werkt.
  12. Laat de gebruiker de namen van in- en uitvoerfile kiezen.
  13. Maak nu de tweede programmeeropgave af. Zijn er duidelijke functies gemaakt — daar had je eerder aan moeten denken!? Heeft main hooguit een regel of tien?
  14. Zie bij het zesde werkcollege hoe het verslag eruit moet zien.

Huiswerk

De antwoorden op de opgaven worden tevens via WWW verspreid, evenals de uitwerkingen van oude tentamens. Als er vragen over de opgaven zijn, laat het weten.