Programmeermethoden met macOS

Hier leggen we uit hoe je kunt beginnen aan het vak Programmeermethoden als je een Mac (Apple) wilt gebruiken. We gaan ervan uit dat je over een redelijk moderne (en up-to-date) versie van het macOS besturingssysteem hebt. Bijvoorbeeld: macOS Catalina 10.15.6.

Kijk ook de bijhorende video.

Om te kunnen beginnen met programmeren in C++ hebben we een compiler en een goede teksteditor (met syntax highlighting) nodig. Doorgaans is er geen compiler geïnstalleerd. We kunnen dat controleren door een Terminal (is al wel geïnstalleerd) te openeni; geef daarin het commando: g++ --version. Meestal zal er iets staan als: command not found. In dat geval moeten we nog een compiler installeren. Als er wel een compiler wordt gevonden (andere uitvoer: iets met een versie van de compiler) kun je het installeren van de compiler overslaan en doorgaan met het installeren van een teksteditor.

Compiler installeren

Om de Apple compiler te kunnen installeren heb je een Apple Developer ID nodig. Als je al een Apple ID hebt, kan je deze gemakkelijk koppelen. In alle gevallen is het aanvragen van zo'n ID gratis.

Teksteditor installeren

Naast een compiler hebben we ook een teksteditor nodig voor het programmeren. Bij voorkeur is dat een teksteditor met wat geavanceerde opties om het programmeren eenvoudiger te maken. De belangrijkste optie is syntax highlighting. Niet iedere standaard editor heeft dat. Er zijn hier wel veel mogelijkheden en iedereen heeft vaak een eigen voorkeur. We gebruiken hier Sublime Text, een teksteditor met erg veel handige opties die we gratis mogen proberen (zonder beperkingen).

C++ programma compileren

Als we zowel een compiler als een teksteditor hebben geïnstalleerd kunnen we een simpel C++ programma compileren en draaien om te testen of alles naar behoren werkt.

Als dat allemaal is gelukt, ben je klaar om te beginnen met programmeren in C++ op macOS.

Instellingen voor Sublime Text

Om het programmeren wat eenvoudiger te maken, kun je naast de standaard optie syntax highlighting ook andere handige opties aanzetten in de teksteditor. Bijvoorbeeld het instellen van een rechter kantlijn (zodat de regels niet te lang zijn).

Dit zijn mijn persoonlijke instellingen:

{
  "detect_indentation": false,
  "draw_white_space": "all",
  "rulers":
  [
    73
  ],
  "tab_size": 4,
  "translate_tabs_to_spaces": true
}