Bachelorklas 2019-2020

 

 

 

De Bachelorklas van 2019-2020 staat onder leiding van Fenia Aivologlou, Walter Kosters en Jan van Rijn. Het bijbehorend aantal studiepunten is 15 EC.
De Bachelorklas heeft een eigen e-mail-adres: bachelorklas@liacs.leidenuniv.nl.

Informatie

Allereerst moet iedere student een begeleider en een onderwerp voor zijn/haar bachelor-onderzoek vinden. In de Bachelorklas presenteren onderzoekers van LIACS hun onderwerpen, en stellen zij mogelijke projecten voor die zij willen en kunnen begeleiden. Studenten kunnen ook in overleg met hun begeleiders zelf een onderwerp vaststellen. De uiteindelijke keuze wordt in een klein contract vastgelegd.

Het grootste deel van het semester werken de studenten aan hun bachelorproject. De Bachelorklas is ervoor bedoeld om dit proces te stroomlijnen. Tijdens verschillende bijeenkomsten gaan we in op het maken van een poster, het schrijven van een scriptie, presenteren, wetenschappelijke integriteit, etc. Het project resulteert in een scriptie en een presentatie over het onderzoek.

De bachelorklas is bedoeld voor studenten Informatica, Informatica & Economie en Bioinformatica (= Informatica & Biologie). Deelname aan de Bachelorklas is verplicht. Studenten die een dubbele bachelor met Wiskunde (of Natuurkunde) doen, dienen contact op te nemen met de desbetreffende studieadviseurs.

Voorwaarden voor toelating

Om mee te mogen doen aan de Bachelorklas, moet aan de volgende voorwaarden voldaan zijn:

  • de propedeuse Informatica, Informatica & Economie of Informatica & Biologie = Bioinformatica is behaald; en
  • aan het begin van het voorjaarssemester van het huidige academisch jaar (dat wil zeggen eind januari 2020) zijn er minstens zesenzestig (66) EC's behaald aan vakken (waarvan minstens zestig (60) EC's aan Informaticavakken; voor studenten Informatica & Economie: de Rotterdamse vakken tellen hierbij mee, evenals de integratie-vakken; voor studenten Informatica & Biologie: de biologievakken tellen hierbij mee, evenals de integratie-vakken; minorvakken tellen niet mee) uit de jaren twee en drie van de studie; en
  • er ontbreken op dat moment hoogstens twee van de vakken uit het vierde semester van de studie.

In uitzonderingsgevallen kan de studieadviseur, Pieter Kwantes (Informatica), Sacha Goultiaev (Bioinformatica) of Alfons Laarman (Informatica & Economie), toestemming geven om mee te doen als aan de tweede of derde voorwaarde niet geheel voldaan is.

Het bachelor-contract

Samen met hun begeleider stellen de studenten een bachelor-contract op, en leveren dat voor 1 februari 2020 in.

De poster-presentatie

In maart houdt iedereen in de Bachelorklas een poster-presentatie.

De tussentijdse presentatie

In mei houdt iedereen in de Bachelorklas een tussentijdse mondelinge presentatie.

De bachelorscriptie

Een compleet template voor de scriptie, inclusief de voorpagina, kan hier gevonden worden. Als de scriptie door de begeleiders is goedgekeurd, en de plagiaatcontrole heeft met "positief" resultaat plaats gehad (de begeiders regelen dit via Blackboard), wordt de scriptie aan de studiecoördinator gestuurd; deze zet de scriptie op de thesis-website van LIACS.

Het bachelorproject afsluiten

Het bachelorproject wordt afgesloten met de bachelorscriptie, en een mondelinge presentatie van het project. Deze presentatie vindt soms plaats in de Bachelorklas, en de begeleiders zijn hierbij aanwezig. De begeleiders bepalen het eindcijfer.

Afstuderen

Aanmelden voor het afstuderen is noodzakelijk, via de studiecoördinator Riet Derogee. Het laatste cijfer, en dat is vaak dat voor het bachelorproject, moet uiterlijk omstreeks 20 augustus doorgegeven zijn.

Zie hier voor de procedure bij Informatica en hier voor de procedure bij Informatica & Economie. De afstudeerdata (het gaat dan om de datum van de uitreiking; op het diploma staat de datum vermeld van het laatste examen, vaak de datum waarop het bachelorproject is afgerond) staan hier ook genoemd, evenals de uiterste aanmeldingsdata. Let op de zogeheten Harde Knip: je kunt pas aan een master beginnen als je een bachelordiploma hebt!

Vorig jaar meegedaan?

Studenten die vorig jaar aan de gehele Bachelorklas hebben deelgenomen (dus inclusief poster en tussenrapportage) en die uiterlijk 1 februari 2020 klaar zijn met hun project, hoeven dit jaar niet aan de Bachelorklas deel te nemen. Uiteraard geven zij wel een eindpresentatie. Voor de overigen: neem even contact op. Let op: in een aantal gevallen doen mensen nog de oude versie, met daarin inbegrepen het tweedejaars Studentenseminarium ter waarde van 2 EC.

Oudere versies: