Compilerconstructie

najaar 2015

Toren Academiegebouw

Compilerconstructie is een derdejaars vak binnen de bachelor Informatica aan de Universiteit Leiden. Het wordt gegeven in het najaarssemester.

Practische informatie

Docent: Rudy van Vliet
te vinden op: kamer 124 van het Snellius
telefoon: 071-527 5777
email: rvvliet(at)liacs(dot)nl
Assistent: Dennis Roos
email: dennis(dot)roos0(at)gmail(dot)com
Onderwijsvorm: hoorcollege, werkcollege (in het Nederlands), en een practicum met vier programmeeropdrachten
Hoorcollege: tien woensdagen van 11:15 - 13:00 uur in zaal 405, van Rudy van Vliet
Werkcollege: vijf woensdagen van 13:45 - 15:30 uur in zaal 405, van Rudy van Vliet
Practicumbijeenkomsten: vier woensdagen en drie vrijdagen van 11:15 - 13:00 uur in de computerzalen beneden, van Dennis Roos.
Voor de exacte data van hoorcollege, werkcollege en practicumbijeenkomsten, zie het schema onderaan deze pagina, of bekijk het rooster op de LIACS-website.

Studielast

Met het behalen van dit vak verdient u 6 EC. Het niveau van het vak wordt aangeduid als `300'.

Voorkennis

Algoritmiek en Fundamentele Informatica 2.

Inhoud

Computerprogramma's in een hogere programmeertaal kunnen pas uitgevoerd worden door een computer als ze zijn vertaald naar lager-niveau code. In veel gevallen gebeurt dit door een compiler.
Bij dit vak leren we hoe compilers in verschillende stappen broncode omzetten in assemblycode. We bestuderen de theorie achter compilers, en passen deze toe bij het practicum, in een serie opdrachten waarbij we een eenvoudige compiler construeren.
Onderwerpen die aan de orde komen tijdens de colleges hebben betrekking op het proces van de constructie van een compiler, b.v.: lexical analysis, syntax analysis, semantic analysis, intermediate code generation, code generation, en code optimization.

Doelstelling

Toetsing

Schriftelijk tentamen aan het eind van het semester. Het eindcijfer van het vak is een gewogen gemiddelde van de cijfers voor het tentamen (50%) en het practicum (50%). Zowel tentamen als (alle) programmeeropdrachten moeten voldoende zijn.

Een voldoende cijfer voor het tentamen Compilerconstructie blijft staan tot het volgende jaar. Hetzelfde geldt voor een voldoende cijfer voor het complete practicum. Voldoende cijfers voor individuele onderdelen van het practicum blijven niet per se staan.

Tentamens

Er zijn twee (schriftelijke) tentamens geweest:
Eerste tentamen: maandag 14 december 2015, 14:00-17:00.
Hertentamen: dinsdag 8 maart 2016, 14:00-17:00.

Beide tentamens zijn nog terug te vinden in de lijst met oude tentamens onderaan. Bij het eerste tentamen staat er ook een uitwerking van de docent.
Beide tentamens zijn nagekeken. De cijfers van practicum en tentamens, alsmede de resulterende eindcijfers vindt u in het overzicht van alle cijfers. Je kunt je nagekeken tentamens inzien bij de docent, op kamer 124.

Vragenuur

Op vrijdagmiddag 11 december 2015 was er een vragenuur voor het tentamen, vanaf 13:45 uur in zaal 174. Daarbij kon men de vragen stellen die opgekomen waren bij het leren voor het tentamen.

Practicum

In vier programmeeropdrachten wordt de theorie uit de hoorcolleges toegepast. De eerste opdracht is een eenvoudige opdracht, bedoeld om er een beetje in te komen. In de volgende opdrachten wordt in drie stappen een eenvoudige compiler opgebouwd; elke stap is een aparte programmeeropdracht. De opdrachten kunnen in teams van twee personen worden gemaakt. Alle programmeeropdrachten moeten (goed) worden gemaakt.

Bij het begin van de eerste programmeeropdracht is er een introductie en practicumbijeenkomst van twee uur (gewoon op woensdagochtend). Vervolgens is er een week tijd om de opdracht af te ronden.
Bij het begin van de tweede, derde en vierde programmeeropdacht is er steeds eerst een introductie (gewoon op woensdagochtend), een week later een practicumbijeenkomst van twee uur (ook op woensdagochtend) en weer een week later een practicumbijeenkomst van twee uur (op vrijdagochtend). In de daaropvolgende week moet je je oplossing inleveren. In totaal is er voor elk van deze drie opdrachten dus drie weken tijd om de opdracht af te ronden.

De eerste opdracht levert een + op, voor de andere drie opdrachten krijg je een cijfer. Het gemiddelde van die drie cijfers wordt het eindcijfer voor het practicum. Wie voor een of meer opdrachten geen voldoende haalt, kan eenmalig herkansen, aan het eind van het semester. Het maximale cijfer voor de betreffende opdrachten is dan een 5.5.

De deadline bij deze herkansing was voor alle opdrachten: maandag 1 februari 2016, 23:59 uur. Alle opdrachten zijn nagekeken, en ook de herkansingen. U vindt de cijfers in het overzicht van alle cijfers.

Literatuur

Alfred V. Aho, Monica S. Lam, Ravi Sethi, Jeffrey D. Ullman: "Compilers: Principles, Techniques, & Tools", second edition, Pearson / Addison Wesley, 2007, ISBN: 978-0-321-49169-5.
Eventueel kan ook de eerste editie van het boek, uit 1986, nog gebruikt worden. De auteurs van die editie zijn Aho, Sethi en Ullman.

Vanwege de draak op de voorkant van het boek (ook bij een voorganger van het boek) wordt het boek ook wel het `dragon book' genoemd. Helaas is de draak verdwenen van de voorkant van de internationale editie van de tweede editie...

Editie 1 (red dragon), Editie 2 (purple dragon), Internationale editie van Editie 2.

De tweede editie is de officiele editie. Tijdens de colleges zal dan ook daarnaar verwezen worden. Heb je nog de eerste editie, dan kan de volgende verwijslijst (uit najaar 2012) van de tweede naar de eerste editie handig zijn. Voor zover er in de verwijslijst over tentamenstof wordt gesproken, betreft dat de tentamenstof uit najaar 2012. De tentamenstof in najaar 2015 wijkt hier licht vanaf.

Tentamenstof

De tentamenstof is de stof die tijdens de colleges wordt behandeld. Dit komt neer op de volgende hoofdstukken/paragrafen uit het boek:

Schema, slides en opgaven

Hieronder staat het gehanteerde schema voor de hoorcolleges, de werkcolleges en de practicumbijeenkomsten. Voor wie door omstandigheden een hoorcollege of werkcollege heeft moeten missen, zijn ook de bij de colleges gebruikte slides / behandelde opgaven nog te bekijken.
N.B.: De slides zijn niet bedoeld ter vervanging van het boek. Het kan dus lastig zijn om de stof puur met behulp van de slides, zonder het boek, te begrijpen.

Oude tentamens

Oude website

Het vak Compilerconstructie wordt al vele jaren gegeven bij de opleiding Informatica. Zie bijvoorbeeld de website van Compilerconstructie, najaar 2014.
Vragen en opmerkingen kunt u sturen naar:
Rudy van Vliet; rvvliet(at)liacs(dot)nl
Laatste wijziging: 6 augustus 2016 - http://www.liacs.leidenuniv.nl/~vlietrvan1/coco/