Leids programmeerteam wint opnieuw

Een Leids team, bestaande uit wiskunde- en informatica-studenten Ludo Pulles, Reinier Schmiermann en Pim Spelier, heeft de Northwestern Europe Regional Contest 2019 gewonnen. Nadat ze eerder al kampioen programmeren van de Benelux waren geworden, zijn ze nu dus ook de beste van noordwest Europa.

Op zondag 17 november werd in Eindhoven de Northwestern Europe Regional Contest 2019 (NWERC 2019) gehouden. Liefst 123 teams van universiteiten en hogescholen uit Nederland, Duitsland, Belgie, Groot Brittannie, Ierland, IJsland, Denemarken, Noorwegen, Zweden, Finland en Estland probeerden binnen vijf uur zoveel mogelijk van elf opgaven op te lossen door er een algoritme voor te bedenken en er een computerprogramma voor te schrijven. De opgaven varieerden van het ophangen van de was met zo min mogelijk knijpers, tot het analyseren van het hoogteprofiel van een wielerwedstrijd.

De wedstrijd was razendspannend. Veertig minuten voor het einde had het Leidse team git merge -s octopus solution cup zes opgaven opgelost, terwijl er op dat moment vijf andere teams waren die al zeven of zelfs acht opgaven goed hadden. In het restant van de wedstijd rondde het Leidse team nog drie opgaven af, zodat het op negen oplossingen kwam. Een team uit Cambridge kwam eveneens op negen oplossingen, maar doordat dat team meer straftijd had voor foute inzendingen, moest het genoegen nemen met de tweede plaats. De Leidenaren werden derhalve tot winnaar uitgeroepen. Het was twintig jaar geleden dat een team van de Universiteit Leiden deze wedstrijd won.

Een maand geleden won het Leidse team ook al de voorronde voor teams uit de Benelux, de Benelux Algorithm Programming Contest. Toen was de voorsprong op de achtervolgers echter groter. Met de overwinning op NWERC 2019 kwalificeert het team zich voor het wereldkampioenschap, dat in juni 2020 in Moskou wordt gehouden. Dan zal de tegenstand nóg zwaarder zijn.


Team `git merge -s octopus solution cup' houdt de beker voor de eerste plaats omhoog. Van links naar rechts: hoofd van de organisatie Kevin Verbeek, coach Daan van Gent en de teamleden Pim Spelier, Reinier Schmiermann en Ludo Pulles (bron www.nwerc.eu, fotograaf Max Langerak).

Links


Vragen en opmerkingen over deze pagina kunt u sturen naar:
Rudy van Vliet; rvvliet(at)liacs(dot)nl
Laatste wijziging: 18 november 2019 - http://liacs.leidenuniv.nl/~vlietrvan1/nwerc2019/