legenda  zoeken  mobiel  app  afkortingen  collectie  pdf/csv  literatuur  links  contact 

Zoeken op titels

Kies (na uitgebreid zoeken op titel geselecteerd te hebben) uw jaartallen en uw genre en uw land en uw sterren en uw serie om alles uit de VN Detective en Thrillergids ... 22270 titels plus diverse andere bronnen uit deze periode en uit dat genre en uit dit land en met die sterren en uit gene serie op te zoeken en op te halen. Dat levert bijvoorbeeld een lijst met Nederlandse auteurs en hun boeken op, of titels met vier of vijf sterren, of pockets met minstens drie sterren, of Zweedse boeken uit de jaren zeventig, of Zwarte Beertjes, gesorteerd op nummer. En de mogelijkheid het hele oeuvre van de gevonden auteurs op te vragen. Er kan ook nog op speciale teksten (zoekstring's) worden gezocht; als hier een spatie in staat wordt naar beide delen afzonderlijk gezocht — de tekst na de eerste spatie wordt letterlijk gezocht (afgezien van een eventuele van aan het begin). Zo levert zoeken naar hond van de baskervilles het verwachte resultaat, evenals baskervilles hond van de; maar de hond van baskervilles levert niets op: er wordt dan gezocht naar de en letterlijk naar hond van baskervilles. Met van wordt dus een beetje geknoeid om zoeken naar bijvoorbeeld Bob van Oyen te vereenvoudigen. En meerdere spaties na elkaar worden als één spatie opgevat. Doorgaans is het wijs naar maximaal twee woorden te zoeken. Voor de liefhebbers: naast de gewone letters en cijfers worden alleen ?, < en > "goed" afgehandeld. En zoeken naar Björn of Bjørn? Doe gewoon Bjorn.
Er wordt zowel in auteur als titel gezocht. En in de film-informatie (als "met verfilmingen" is aangevinkt), en evenzo in de eventuele hoofdpersonen (vaak met locatie), citaten en verhalen.
De voorkeuren staan standaard op "maakt niet uit"; dat levert 22270 titels op, waarvan er zo'n 9720 (circa 45%) door VN "gesterd" zijn. Door één of meer keuzes te maken wordt dat aantal uiteraard ingeperkt. Om de gewenste titels op te halen: eerst uw eventuele keuzes aanklikken, wellicht een zoekstring invullen, misschien nog een enkele optie, en dan klikken op de knop "zoeken" in het midden.
Overigens, de knop "snel zoeken" rechtsboven zoekt standaard met een aantal opties ingeschakeld: met verfilmingen, met hoofdpersonen, met verhalen, met citaten, met extra informatie.
Er wordt bij de zoekstrings niet op het verschil tussen kleine letters en hoofdletters gelet; default: niks, oftewel geen zoekstring. Voorbeelden: Stanley, Dickson, Amsterdam (met hoofdpersonen), Holmes (met hoofdpersonen, verhalen en verfilmingen), strop, kaft, Hitchcock, Gutenberg, 1957, vertaling, strip, Christie, Bond, rood, geheim goudvis (met spatie ertussen). Er kan ook gebruik gemaakt worden van de HTML-structuur van de bestanden waarin gezocht wordt; soms komt er daardoor overigens wat "bijvangst".
Enkele series (Crime de la Crime, Luitingh, Misdaad en Mysterie, Ooievaar, Parel, Pocketclub, Poema, U.V. Specials, Veen, pockets en overig) kunnen niet op nummer worden gesorteerd. Overigens, als geen serie is gelecteerd, worden de titels op jaar van publicatie gesorteerd als deze optie is gekozen.
Als "alleen verfilmd" wordt aangevinkt worden uiteraard alleen verfilmde titels getoond; als "met verfilmingen" wordt aangevinkt komt er film-informatie bij (en dat gebeurt automatisch als "alleen verfilmd" is aangevinkt).
Aanvinken van de opties "met hoofdpersonen", "met citaten", "met foto's" (dit kost natuurlijk wel wat meer tijd bij het ophalen; bij "alleen foto's" wordt er automatisch PDF gegenereerd — als 10-bij-10 vijf-sterren-behang bijvoorbeeld) en "met verhalen" doet wat er verwacht wordt. En er verschijnt soms wat meer informatie over de schrijver — als "met extra informatie" wordt aangevinkt; bij een flink aantal auteurs staat dan een thuis-web-link vermeld en/of een wiki-pagina, en/of een link. En een aantal teksten van Project Gutenberg en de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, aangegeven met [tekst].
Er kan ook alleen gezocht worden naar "goede" boeken. Maar welke zijn dat? In ieder geval de boeken die door VN met vijf sterren zijn gewaardeerd; en boeken uit de lijsten van Symons en Keating; en nog wat persoonlijke favorieten; en een paar karakteristieke werken. Misschien is "representatief" een beter woord. Van de meeste auteurs zijn naast het geselecteerde boek nog wel meer titels "goed". Overigens, van alle (ruim 300) "goede" boeken is een citaat opgenomen.

Als PDF wordt gekozen, wordt er PDF-uitvoer gemaakt, en dat ziet er mooier uit dan de gewone HTML-uitvoer; een voorbeeld: titels met vijf sterren (7 pagina's) of idem, met meer informatie (19 pagina's) of idem, met meer informatie — en foto's (31 pagina's). Dit werkt niet als op auteurs gezocht wordt. Als "met foto's" is aangevinkt, worden er maximaal 500 titels gedaan. Om alle informatie in PDF-formaat op te halen, zie hier — zo nodig met foto's erbij.
Er kan ook een file met gegevens over de eigen (gelezen) boeken bij het zoeken gebruikt worden. Dit voor mensen die er zelf een collectie op na houden.
Mist u titels? Geef ze door!
 

Zoeken op auteurs

Als uitgebreid zoeken op auteur geselecteerd wordt, kunnen periode, genre en land gekozen worden, maar serie niet. Vermeld staan de jaren dat de auteur in VN genoemd werd, en soms wat meer informatie over de schrijver — als "met extra informatie" wordt aangevinkt. Bij een flink aantal auteurs staat dan een thuis-web-link vermeld (geef als zoekstring maar eens thuis), doorgaans hun "thuis"-pagina; ook worden wiki-pagina's genoemd (geef als zoekstring maar eens wiki).
Er kan op een minimaal aantal behaalde sterren en/of titels worden geselecteerd. Apart kan gekozen worden in welke aaneengesloten periode van jaren de auteur in VN moet voorkomen (voor één jaar: kies jaargrenzen hetzelfde; de auteur staat dus in alle jaren tussen de opgegeven grenzen; als de ondergrens weggelaten wordt en er wel een bovengrens is, worden alle jaren vanaf het begin gebruikt, en analoog in het omgekeerde geval; standaard wordt niet op deze jaren gelet). Nooit in VN vermelde auteurs worden voorzien van een —, en er kan eenvoudig een lijstje met het oeuvre van een auteur worden opgevraagd.
Mist u auteurs? Geef ze door!

  legenda  zoeken  mobiel  app  afkortingen  collectie  pdf/csv  literatuur  links  contact