legenda  zoeken  mobiel  app  afkortingen  collectie  pdf/csv  literatuur  links  contact 

Collectie

Voor hen die een verzameling thrillers en detectives hebben, is deze pagina in het leven geroepen. Het idee is dat iedereen zijn of haar eigen boeken (of liever gezegd: de nummers daarvan) in een eigen file bijhoudt. Deze kan dan bij het zoeken gebruikt worden. Geef eventuele problemen svp door.

Hoe werkt dit? Maak allereerst een tekstfile (dus geen Word-file of zoiets; gebruik bijvoorbeeld Notepad of gvim) met daarin de 5-cijferige nummers van de eigen boeken. Deze unieke nummers zijn te vinden via de zoekfunctie; vink daar de optie "met nummers" aan. Zo heeft Het masker van Dimitrios, geschreven door Eric Ambler, nummer 00209; het gaat overigens ook goed als hier 209 gebruikt wordt. De nummers lopen op dit moment van 00001 tot en met 22459 (laatste aanpassing 11 mei 2024). In de eigen tekstfile kan nu één zo'n nummer per regel gezet worden, zoals in deze kleine voorbeeldfile, of in de file met vijf-sterren titels of in WK's honderd (min drie) favorieten; er mag ook commentaar bij staan — als dat maar geen cijfers bevat. De volgorde van de nummers doet er niet toe, en er mogen eventueel dubbele tussen staan. Meerdere nummers per regel, gescheiden door niet-cijfers, zijn ook toegestaan. Maar let op: alle cijfers in de eigen file worden gebruikt, alle niet-cijfers worden overgeslagen.

Geef vervolgens bij het zoeken deze file mee. Alle titels die aan de zoekcriteria voldoen en die in de eigen file staan, worden nu opgespoord. Zo kan bijvoorbeeld een lijstje worden gemaakt van alle vijf-sterren titels in eigen bezit. Als "met ✓" wordt aangevinkt, staat alleen bij de eigen boeken een ✓-symbool, waarbij alle titels die aan de zoek-criteria voldoen worden gemeld. Als daarentegen de optie "complement" wordt gebruikt, worden alle titels teruggegeven die aan de zoek-criteria voldoen, maar juist niet in de eigen file staan. Zo kan bijvoorbeeld een lijstje worden gemaakt van alle gezochte Zweedse Zwarte Beertjes. En met de optie "PDF" aangevinkt ziet dat er mooi uit, ook in geprinte versie.

Een aantal opmerkingen:

  legenda  zoeken  mobiel  app  afkortingen  collectie  pdf/csv  literatuur  links  contact