Korte handleiding Visual C++

Op deze pagina staat informatie om snel met Visual C++ op een PC aan de slag te kunnen, bijvoorbeeld voor het vak Programmeermethoden. De PC's in de computerzalen kunnen, mits ingelogd via Windows NT, Visual C++ draaien.

Installatie en starten

Installeer (thuis) allereerst Visual C++ versie 6.0 vanaf de CD op je eigen computer; dit loopt via Windows XP.
Start voortaan het programma door in het Start-menu bij Programma's aan te klikken: Microsoft Visual C++ 6.0, en daarbinnen nogmaals Microsoft Visual C++ 6.0. Sluit de "Tip of the Day".

Editen en compileren

Selecteer in het File-menu: New (en een volgende keer Open), en dan bij Files: C++ Source File. Tik in het window midden rechts een klein programma in, bijvoorbeeld een "Hello world" programma zoals
   #include <iostream.h>
   int main ( ) {
     cout << "BlaBla" << endl;
     return 0;
   } // main

en save dit als bijvoorbeeld poging.cpp. Het saven kan bij het File-menu, en dan uiteraard de optie Save. Voor de meeste commando's zijn trouwens ook ikonen en korte toets-combinaties.
Nu bij Build compileren. Er wordt eerst gevraagd een bijbehorend project te openen; doe dat! Laat dan compileren (via Compile poging.cpp), daarna build (dat verzorgt het "linken") en tot slot execute. Het programma wordt nu in een DOS-window gedraaid.
Als er fouten gevonden zijn, dan kun je deze in het onderste window zien. Door met de rechter muisknop zo'n fout aan te klikken, kom je snel op de juiste plek in het C++-programma terecht.
Een volgende keer kun je de file benaderen via de optie Open van het File-menu (en dan poging.dsw, het project, binnenhalen), of sneller nog via de optie Recent Workspaces uit het File-menu.

Opmerking: door in het Build-menu bij Set Active Configuration de optie Debug in Release te veranderen worden veel kleinere executeerbare files gefabriceerd.

Literatuur

In tientallen boeken wordt stap voor stap uitgelegd hoe je fraaie Windows95/98/NT applicaties kunt maken, met windows met knoppen en dergelijke. Hoe het gaat met projecten wordt daarin ook onthuld. Een aardig boek is: Teach Yourself Visual C++ 6 in 21 Days van Davis Chapman, uitgegeven door Sams Publishing.


Opmerkingen kunnen worden gestuurd naar kosters@liacs.nl

10 februari 1999 - http://www.liacs.nl/home/kosters/pm/visualc.html