Programmeermethoden
Werkcollege 1: UNIX

Het eerste werkcollege van het vak Programmeermethoden vindt plaats in zaal 302/304, zaal 303, zaal 306/308 en zalen 307 en 309 (de PC-zalen), op donderdag 6 september 2018, van 13:30 tot 15:15 uur voor de Informatica-studenten en op maandag 10 september 2018, van 13:30 tot 15:15 uur voor de Wiskunde-studenten. Anderen mogen kiezen. Het wordt verzorgd door de vaste staf. Enkele bijeenkomsten van het vak Studeren en presenteren (voor Informatici) sluiten overigens goed aan op dit werkcollege.

En om erin te komen doen veel mensen eerst deze introductie. (Informatici hebben dat al gedaan op dinsdag 4 september.)

Spreek/Vragenuur in zalen 302 ... 309: donderdag 6 september en maandag 10 september 2018, van circa 15:15 tot 17:00 uur.

Voorbereiding

Als voorkennis wordt bekend verondersteld: eigenlijk niet zoveel, want dit is een van de eerste activiteiten. Wat helpt:

Het eigenlijke werkcollege

Doe achtereenvolgens deze opdrachten:
 1. Laat je naam even aankruisen op de presentielijst, die hopelijk vanzelf langs komt.
 2. (Voor zover dat nog niet gedaan is)
  Maak jezelf vertrouwd met de verschillende computersystemen. Volg daartoe de instructies van Hoofdstuk 1.8 (beginnend op pagina 6) van het dictaat, eerste deel. Lees eventueel maar eens deze introductie.
  Linux-PCs: let er op dat je een Linux inlogscherm ziet. Log in; de eerste keer moet je soms even wachten. Terminal maken: icoontje met schelp of beeldscherm. Deze is te vinden bij Dash (linksboven in Unity). Soms is een terminal ook op andere manieren op te sporen; je kunt ook zelf ergens een ikoon toevoegen. Er zijn vele soorten terminals. (Tip: probeer in een xterminal eens CTRL-rechter muisknop.)
 3. Oefen de UNIX-commando's, zie eventueel dictaat, eerste deel, Hoofdstuk 2. Gebruik in het bijzonder:
  • Een internet browser: firefox of chrome/ium (tik bijvoorbeeld in een terminal in: firefox & of chromium-browser &, of gebruik het icoontje) of een van de vele andere ...
   En nu we hier toch zijn: meld je op Blackboard aan voor Programmeermethoden (zodat je later je cijfers kunt bekijken).
  • ls     overzicht files; tip: ls -lrt
  • cp     kopieer file
  • rm     verwijder file
  • mv     verplaats file
  • cd     verander van directory (map)
  • mkdir     maak nieuwe directory
  • man     hulp over een commando
  • =====
  • chmod     wijzig rechten (voor gevorderden)
  • ps     overzicht processen
  • kill     gooi proces weg
  Probeer maar eens de website van Programmeermethoden te vinden. Zoek daar naar het tentamen (met uitwerking) van 6 januari 2014, zet dit op je eigen account (NIET printen!), maak een subdirectory en kopieer/verplaats het tentamen daarnaartoe. En hoe kun je het bekijken?
  VEEL meer informatie staat in dit uitgebreide document.
 4. Oefen met de editor gedit, zie dictaat, Hoofdstuk 2. Je kunt bijvoorbeeld de uitwerking van het tentamen editen. Zet een aantal zaken goed bij "Preferences" (even zoeken hoe dit loopt in Unity, kijk bovenaan het scherm): "Display line numbers", "Enable automatic indentation", "Tab width" bijvoorbeeld op 3. En accolades "matchen". En rechter kantlijn laten zien (op bijvoorbeeld 80 posities). Denk eraan C++-files altijd de extensie .cc te geven.
  Het verschil tussen een terminal en een editor, waarin je een file aan het editen bent, is hopelijk duidelijk.
  Er zijn ook andere editors met syntax-highlighting, zoals gvim, nedit en kate. Kies zelf een favoriet.
  Voor gvim: kopieer eerst handige instellingen naar je eigen homedirectory. Deze file kun je zelf ook wijzigen.
 5. Maak een eerste C++-programma en compileer dit, zie Hoofdstuk 1.6 en 1.8 uit het dictaat. Schrijf om te beginnen een programma dat een tekstje op het beeldscherm zet. Tik het programma uit het dictaat, pagina 5, over en compileer het. Probeer maar eens te snappen wat er gebeurt. Tijdens de colleges wordt dit uitgebreid uitgelegd.
 6. Pas het programma aan zodat het twee in te voeren gehele getallen optelt en het resultaat afdrukt. Hint: zie het voorbeeldprogramma op pagina 3 van het dictaat, gedeelte "aantekeningen bij de hoorcolleges".
 7. Laat het gemiddelde van de twee getallen afdrukken, en laat het resultaat op verschillende manieren op het scherm zetten. Afronden?
 8. (Echt alles af?) En nu de eerste programmeeropgave ...

Huiswerk

Lees het "dictaat" nog eens door. En nog eens. Lees Savitch Hoofdstuk 1. Lees van het dictaat, gedeelte "aantekeningen bij de hoorcolleges", Hoofdstuk 3.1 tot en met 3.4.

Kun je uit je hoofd een Hello World programma in C++ bedenken? En editen? En compileren? En uitvoeren, oftewel executeren?