Introductie computers

NB: wachtwoord (= paswoord): ULCN-account
Op deze bladzijde staan wat korte aanwijzingen om snel met een UNIX-machine (computer/werkstation) bij Informatica in Leiden aan de slag te kunnen. Er zijn verschillende soorten computersystemen beschikbaar. Je moet zelf veel oefenen/proberen. Onder UNIX-machines verstaan we Linux-PC's onder meer in zaal 302/304/306/308/303/307/309. Soms lopen dingen wat anders op verschillende machines, maar het meeste gaat analoog. Veel succes!

Voor de volledigheid moet nog opgemerkt worden dat de PC's ook onder Windows kunnen draaien.

Inloggen

Maak jezelf bekend aan het systeem door je user-id (oftewel accountnaam oftewel user name) en daarna (niet zichtbaar op het beeldscherm) je geheime wachtwoord in te toetsen.
Vandaag is de user-id ????? en het wachtwoord ?????. Na enige tijd wachten is de computer klaar.

UNIX shell

Onder Linux/X open je een "(x)term(inal)" door de juiste ikoon aan te klikken. Er staat doorgaans een ikoon met een schelpje of een monitor. Er zijn vele verschillende terminals beschikbaar.

In zo'n window kun je UNIX-commando's intikken. Zo geeft ls een overzicht van de files in de huidige map = directory. Bovenin het nu geopende window staat "winterm" of "xterm" of iets dergelijks.

Surfen op Internet

Je kunt eenvoudig op WorldWideWeb (WWW) terecht komen met het commando firefox &. Of liever chrome? De & zorgt er overigens voor dat je in je oorspronkelijke window ook gewoon kunt doorwerken. Of klik op het bijbehorende icoon. Probeer eens: http://www.liacs.leidenuniv.nl/.

Programmeermethoden en C++

Bij het eerstejaars college Programmeermethoden leren de studenten de programmeertaal C++. Zoek daar maar eens naar de programmeeropgaven.
Kijk ook eens hoe je dames op het schaakbord kunt zetten.

Maak een eigen Homepage ...

... als je zin en tijd hebt. Maak in je UNIX account een directory public_html (let op de underscore) met rechten drwxr-xr-x (bijvoorbeeld via chmod 755 public_html). Files daarin zetten, met rechten -rwxr-xr-x, en klaar. Maak in ieder geval een file index.html.

Printen

Via het universitaire systeem, zie de website.

Uitloggen

Uitloggen gaat door met de rechtermuisknop (of soms ook de linkermuisknop) op het ikoon rechtsboven te klikken, en dan "Log out" te selecteren, op via de/het "logout-icoon", of via een van de menu's.