Kunstmatige intelligentie
Programmeeropgave 1 van 2007 — Toepen

De eerste programmeeropgave (in het voorjaar van 2007) behorende bij het vak Kunstmatige intelligentie gaat over een kaartspel dat sterk lijkt op Toepen.

Het is de bedoeling een drietal eenvoudige programma's die het kaartspel X spelen te schrijven en te vergelijken.
Er zijn tussen 2 en 8 spelers. Er wordt gespeeld met 32 kaarten: van ieder van de vier kleuren een tien, negen, acht, zeven, aas, heer, vrouw en boer, in deze volgorde (de tien is de hoogste). De spelers krijgen bij een potje X ieder 4 willekeurige kaarten; bij minder dan 8 spelers blijven er dus kaarten over, die verder aan dit potje niet meedoen. Een van de spelers mag beginnen. Hij/zij gooit een kaart naar keuze op, waarna de andere spelers, met de klok mee, een kaart bijgooien; als ze een of meer kaarten van de oorspronkelijke kleur hebben, moeten ze zo'n kaart spelen ("kleur bekennen"); zo niet, dan moeten ze een kaart van een andere kleur bijspelen. De hoogste kaart van de oorspronkelijke kleur bepaalt wie de slag heeft gewonnen. Deze persoon moet in de volgende beurt als eerste een kaart opgooien ("uitkomen"). Er is geen troef-kleur. De winnaar is degene die de laatste slag heeft.

Maak nu drie "X-spelers":

Laat deze spelers tegen elkaar spelen, en rapporteer de bevindingen. Er wordt niet gevraagd om een programma dat aan alle software engineering standaards voldoet!

Deadline: maandag 26 februari 2007.


Vragen en/of opmerkingen kunnen worden gestuurd naar: kosters@liacs.nl.

9 januari 2007 — http://www.liacs.nl/home/kosters/AI/toepen.html