Kunstmatige intelligentie
Programmeeropgave 2 van 2017 — Agenten & Robotica

RoboCom De tweede programmeeropgave (in het voorjaar van 2017) behorende bij het vak Kunstmatige intelligentie gaat over Agenten & Robotica.
Maak een coöperatieve (ro)bot voor het helaas niet meer onderhouden programma RoboCom. Lees eerst de beknopte documentatie (ook, en nog uitgebreider, te verkrijgen in gezipt formaat). We gebruiken in principe de in deze documentatie beschreven versie, dus geen multitasking, extended instruction sets en dergelijke. Houd het simpel!

Voor alle zekerheid, de gebruikte code staat ook locaal hier. Het werkt in ieder geval probleemloos onder oudere Windows-versies. En zelfs onder Linux: geef eerst eenmalig het commando wine robocomws.exe, dat het programma installeert; daarna draaien met wine ./.wine/drive_c/Program Files (x86)/RoboCom Workshop/RoboCom.exe & (denk eraan in dit pad de spaties te "escapen").

De opgave is als volgt. Maak een eenvoudige bot, die als je er n van lukraak neerzet (doorgaans) n concentrische cirkels overhoudt, dus voor n = 2 zoiets als

     X X X
     X Y X
     X X X

Hierbij stelllen X en Y kopieën van de originele twee bots voor. Het is de bedoeling dat na een aantal tijdstappen dit plaatje resteert. Hoevaak gaat het goed/fout, hoe, wanneer en waarom?

Een aantal hints om vertrouwd te raken met het programma en de opgave:

Deadline: donderdag 23 maart 2017, 11:00 uur.
In te leveren: een geprint exemplaar van het verslag tijdens het college, en de bot naar onderstaand adres. Het verslag moet aan verschillende eisen voldoen. Druk de code bijvoorbeeld af via/tussen begin{verbatim} en end{verbatim} (de instellingen van listings in verslag.tex zijn vooral voor C++). Refereer in het verslag aan de PEAS beschrijving en aan de lijst met zes kenmerken van omgevingen.


Vragen en/of opmerkingen kunnen worden gestuurd naar: w.a.kosters@liacs.leidenuniv.nl.

7 februari 2017 — http://www.liacs.leidenuniv.nl/~kosterswa/AI/robot2017.html